Eerste matige vorst van Winter

Eerste matige vorst van Winter

Het heeft voor het eerst deze winter matig gevroren in ons land. Op weerstation Gilze-Rijen daalde de temperatuur vrijdagavond om 23:40 uur naar -5,1 graden en uiteindelijk werd het -5,6 graden. Iets verderop in Woensdrecht werd -5,3 graden gemeten. Bij temperaturen beneden -5,0 graden spreken meteorologen van matige vorst. De laatste keer met matige vorst was op 27 januari van dit jaar. In het midden en het zuiden vroor het die dag op grote schaal 5-7 graden. 

Vorig jaar had weerstation Twenthe (nabij Enschede) al op 12 november de primeur om als eerste matige vorst te noteren. Volgens het langjarig gemiddelde komen in het oosten en noordoosten jaarlijks 17-19 dagen met matige vorst voor. In het midden en zuiden zijn dit er 13 en in het westen 7-10. Vlissingen telt normaal slechts 3 dagen met matige vorst.

Normaal gesproken dient de eerste lokale matige vorst zich eind november of begin december aan. Een enkele keer duikt de temperatuur al in oktober onder de -5 graden. Het vroegterecord voor matige vorst staat op 7 oktober 1912. Toen werd in Winterswijk een temperatuur van -5,7 graden gemeten.

Vannacht nog kouder, regionaal dichte mist

Komende uren daalt het kwik nog iets verder en plaatselijk wordt het dan -6 graden. Aan de grond is het nog wat kouder met ruim -7 graden! Op uitgebreide schaal komt mist voor. Hierbij ligt het zicht tussen 50 en 100 m. Tot nu toe was het zicht het slechtst op weerstation Twenthe (nabij Oldenzaal) met slechts 54 m! Lokaal kan het zicht zelfs onder 50 m komen en dan is sprake van zeer dichte mist.

Ook overdag kan het nog lang mistig en grijs zijn. De mist lost maar met moeite op en het kan tot de middag duren tot het zicht iets beter wordt. Het is ronduit koud met temperaturen die ’s ochtends in vrijwel het hele land tussen -1 en -4 graden liggen.

In de middag blijft het op veel plaatsen grijs, maar verspreid over het land kan het wolkendek breken en dan is het even flink zonnig. In de zonnige gebieden loopt het kwik op naar een graad of 3. Waar het grijs en mistig blijft, is het ronduit kil met temperaturen die nauwelijks boven het vriespunt uitkomen. Lokaal blijft het zelfs de hele dag vriezen!

Eerste grootschalige sneeuwval van het winterseizoen

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag wordt de kou geleidelijk verdreven. Een neerslaggebied trekt over het land en daarbij valt in het zuiden, zuidoosten en oosten enige tijd sneeuw. Er kan een paar centimeter vallen en het wordt tijdelijk wit. Elders valt natte sneeuw en regen. Plaatselijk kan het levensgevaarlijk glad worden door ijzel. In een deel van het land liggen de wegdektemperaturen waarschijnlijk onder nul, waardoor regen direct aan de weg vastvriest.

De sneeuw maakt het voor het gevoel echt winters, maar het wintergevoel is maar van korte duur. Geleidelijk treedt de dooi in en zondagmiddag is het op veel plaatsen alweer 4-8 graden. Van tijd tot tijd regent het en de gevallen sneeuw smelt dan ook snel weg.

Na het weekend komt de middagtemperatuur tussen 8 en 10 graden uit. Daarmee is het een paar graden te zacht voor begin december. Normaal ligt het kwik in deze tijd van het jaar rond 6 graden. Pakjesavond verloopt overwegend bewolkt, maar waarschijnlijk droog. Ook de rest van de week overheerst bewolking vaak.

Bron: Weeronline.nl

Recent nieuws