Heusden houdt subsidie voor isolatie woning simpel

Heusden houdt subsidie voor isolatie woning simpel

Isoleren is slim investeren

VLIJMEN – Heusden gaat het isoleren van particuliere woningen subsidiëren. De regeling wordt simpel, anders wordt er amper gebruik van gemaakt, blijkt uit de praktijk.

Heusden trekt dit jaar 50.000 euro uit voor subsidie aan particuliere woningeigenaren die hun huis gaan isoleren. Wie wil mee-eten uit de ruif kan maar beter op tijd zijn aanvraag indienen. Wie het eerst komt, het eerst maalt. Op is dus op, al wordt aan het einde van het jaar wel gekeken of de regeling moet worden voortgezet of dat er dan inmiddels een landelijke regeling is, bijvoorbeeld in het kader van het Klimaatakkoord.

Niet al te ingewikkeld

Heusden maakt de regels niet al te ingewikkeld. Doe je dat wel, dan kan de regeling z’n doel voorbijschieten. Iets dergelijks ondervindt de gemeente aan den lijve met de subsidieregeling voor het afkoppelen van regenwater. Om te zorgen dat zo min mogelijk regenwater terechtkomt in de riolering, zette Heusden 60.000 euro opzij voor inwoners en bedrijven die op dat vlak maatregelen nemen. Ook de aanleg van groene daken valt daaronder. Het ging om maximumbedragen van 300 of 150 euro, mede op basis van de aantallen vierkante meters die zouden worden afgekoppeld.

De animo is echter vrijwel nihil. Het vermoeden bestaat dat de regeling te strenge voorwaarden kent, aldus wethouder Mart van der Poel. ,,Waarschijnlijk gaan we die nu wat oprekken.”

Geen controle

Volgens Van der Poel zal zoiets voor de isolatiesubsidie niet nodig zijn. Iedere particuliere eigenaar van een woning (of een vereniging van eigenaren) kan voor het isoleren van gevel, dak of vloer een subsidieverzoek indienen. Dat kan tussen 15 en 20 procent subsidie opleveren, met een maximum van 500 euro (en een minimum van 75 euro).

Aanvragers hoeven alleen een offerte mee te sturen, controle achteraf zal er in principe niet zijn. ,,We moeten een beetje vertrouwen hebben”, aldus Van der Poel. ,,Controle kost ook veel tijd.” Overigens wordt geen subsidie gegeven als al met de werkzaamheden is begonnen.

De wethouder hoopt dat de regeling mensen net dat zetje in de rug kan geven om hun huis te isoleren. ,,Het mooie is dat isolatie zich altijd terugverdient.”

Energiecoöperatie Energiek Heusden gaat alle inwoners in de gemeente aanschrijven voor de actie ‘Heel Heusden Isoleert’. Mensen kunnen advies krijgen van Energiek en van Susteen, dat gespecialiseerd is in energieadvies en woningverbetering.

Bron: BD.nl
    Recent nieuws