Vochtproblemen

Vochtproblemen

TonZon bodemfolie is een simpele, maar doeltreffende manier om een kruipruimte droog te krijgen. Niet alleen is dat natuurlijk prettig voor leidingen en ophangbeugels onder de vloer en het scheelt ook veel vocht in huis. Minder vocht in huis zorgt ervoor dat er minder geventileerd hoeft te worden. Het resultaat: men hoeft minder te stoken.

In het TV Item is het effect van TonZon bodemfolie goed te zien. Het eerst deel van de opname is gemaakt voordat de bodemfolie in de kruipruimte is aangebracht. Wanneer de TV ploeg 2 weken later terugkomt, is alles boven de bodemfolie kurkdroog, dit terwijl er een laagje water onder de bodemfolie staat.

Met TonZon vloerisolatie zijn uw kruipruimtes binnen enkele weken kurkdroog, daarmee is de muffe geur definitief voorbij

Begin bij de bron

Voordat je nadenkt over een oplossing is het eerst belangrijk na te gaan waardoor de vochtproblemen ontstaan. Is de oorzaak bijvoorbeeld een lekkage of verstopping, dan heeft ventileren daar weinig invloed op. Komt het vocht uit de bodem? Dan moet dit afgesloten worden. Is er echter geen duidelijk bron van het vocht te vinden? Dan is de kans groot dat de vochtproblemen met de woning zelf te maken hebben. In dat geval is het belangrijk om niet alleen naar ventilatie te kijken, maar juist ook naar isolatie.

Vochtproblemen in huis

Vochtproblemen in huis ontstaan vaak door twee dingen: vochtige lucht en koude oppervlakten. Als er koude oppervlakken in huis voorkomen, normaal gesproken doordat deze oppervlakken niet of slecht geïsoleerd zijn, zal het vocht voornamelijk in deze oppervlakken trekken. Ventileren heeft daar maar weinig invloed op. Schimmels en andere allergenen vinden hun weg wel in deze koude, vochtige oppervlakken.
De beste manier om vochtproblemen aan te pakken is dus alle oppervlakken van goede isolatie te voorzien, zodat vocht niet kan neerslaan. Vervolgens is het dan belangrijk om voldoende te ventileren om het vocht dat nu in de lucht blijft af te voeren.

Vochtige vloer

Vochtige vloeren zijn een veel voorkomend probleem in Nederland. De oorzaak hiervan is eigenlijk iets waar wij als Nederlanders erg trots op zijn: het feit dat onze huizen zo’n goede muur- en glasisolatie hebben om de effecten van ons klimaat buiten huis te laten. Echter, wanneer je jouw muren en ramen goed isoleert en slechte vloerisolatie hebt, dan brengt dit grote risico’s met zich mee. De vloer is namelijk het meest gevoelig voor vochtproblemen.

Als de vloer het koudste oppervlak is, zal de vochtigheid in huis naar de vloer trekken. Dit betekent dat de onderkant van meubels, textiele vloerbedekkingen en kleedjes of tapijten allemaal een hoge vochtigheidsgraad krijgen. Deze gebieden worden dan een broedplaats voor schimmels, huisstofmijten en andere allergenen.

Oplossing: meer ventileren heeft hier nauwelijks invloed op. Veruit de beste oplossing is een goed vloerisolatiesysteem. Als de vloer warmer wordt zal de vochtigheidsgraad dalen en daarmee ook de gevolgen van de vochtige vloer.

Vochtige kruipruimte

Vochtige kruipruimtes hebben vaak nare gevolgen voor het wooncomfort en het binnenklimaat. De bodem kan met regelmaat erg vochtig worden door bijvoorbeeld hevige regenval of het stijgen van de grondwaterspiegel. Als dit vocht de kruipruimte binnen trekt, woon je dus eigenlijk boven een vochtig gat in de grond. Dit vocht trekt door de vloer, de fundering en door ventilatie de woning in. Dit kan zorgen voor vochtproblemen bij de vloer, een muffe geur en een daling van de isolatiewaarde van de vloer. Het is dus belangrijk om de kruipruimte en ook de woning af te sluiten van de vochtige bodem.

Oplossing: dit doen wij door bodemfolie aan te brengen op de bodem. Deze bodemfolie laat geen vocht door en houdt dus het vocht bij de bodem. Hierdoor kan er geen vocht de kruipruimte en woning binnendringen. Bij kruipruimtes die regelmatig blank staan leggen wij de bodemfolie op een laag noppenfolie, dit creëert een drijvende werking waardoor de bodemfolie altijd boven het opstijgende water blijft. Gevolg is een aanzienlijk drogere kruipruimte en geen muffe geuren meer. 

Goed geventileerd, toch vochtig

Stad en dorpskernen werden vroeger gebouwd op droge grond. Door de bevolkingsgroei worden er steeds meer huizen gebouwd boven een vochtig gat in de grond. 
De begane grondvloer is nooit volledig luchtdicht. Zelfs niet de vloer die volledig voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. Er komt dus altijd lucht uit de kruipruimte omhoog. Is de kruipruimte vochtig, dan neemt die lucht ook vocht mee. Bij woonhuizen (+-/ 60m2) in de dorpskern komt er gemiddeld 1,3 liter vocht de woning binnen. Bij drassige grond zelfs 10 liter. Hierdoor kan het muf gaan ruiken in huis. Hoewel de woning en kruipruimte goed geventileerd kan zijn, slaat het vocht tijdens de herfst en winterperiode tegen de koude oppervlakten aan in de vorm van druppels waar uiteindelijk verschimmeld. TonZon bodemfolie heeft een dampremming van μd= 130
Uit ervaring blijkt dat een natte kruipruimte binnen 2 weken is omgetoverd tot een ruimte die kurkdroog is, daarmee is de muffe geur definitief voorbij.

vochtproblemen v2 | Vochtproblemen | IsolatieDeal

Waarom IsolatieDeal?

meerdere huizen icon | Vochtproblemen | IsolatieDeal
15000+ woningen geïsoleerd

Vele huishoudens gingen u voor. Staan we binnenkort bij u op de stoep?

team icon | Vochtproblemen | IsolatieDeal
Geen tussenpersonen

We werken uitsluitend met eigen monteurs en niet met tussenpersonen waardoor u altijd het scherpste tarief heeft.

erkend verwerker icon | Vochtproblemen | IsolatieDeal
Erkend verwerker

Insula Gecertificeerd
TonZon Dealer
Knauf Dealer

duurzaam aarde icon | Vochtproblemen | IsolatieDeal
Duurzaam

Onze isolatiematerialen zijn klimaat efficiënt en voldoen aan de strengste keurmerken.

Op zoek naar groene isolatie voor uw woning?
Profiteer direct en neem contact met ons op

Of bel naar 0547 – 729 065